Hangversenyek a Tihanyi Apátságban

Az ELTE Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának alapító karnagya Baross Gábor és jómagam, az énekkar titkára 1996 nyarán Tihanyban egy közös megbeszélésen vettünk részt az Apátság perjelével Korzensky Richárd atyával és a Club Tihany tulajdonosával, együttesünk hosszú éveken át kiváló támogatójával.

A vállalkozó kulturális rendezvények támogatásával anyagilag kívánta segíteni az Apátság felújítását. Az ELTE zenei együtteseivel szerettünk volna kilépni a fővárosból és egy - a koncertlátogatók számára is jól ismert – templomban, az előző hónapokban megtanult műveket, oratóriumokat ismét megszólaltatni A találkozó során az érintettek között megállapodás született, hogy minden év szeptember közepén az ELTE Ének- és Zenekara koncertet ad a Tihanyi Bencés Apátságban.

Azóta már 22 év telt el, s minden évben, az előre megbeszélt szeptemberi vasárnapon együttesünk első programja az új tanévben, hangverseny a Tihanyi Apátságban.  Az elmúlt két évtizedben megszólaltattuk a klasszikus zeneirodalom gyönyörű alkotásait, mai magyar szerzők nagyszerű műveit, énekeltünk gospel misét, a capella kórusműveket, elhangzottak zenekari darabok, valamennyi nagy sikerrel. A hangversenyeken közreműködtek a magyar zenei élet kiváló szólista művészei, akik velünk együtt mindig nagy örömmel jöttek és hozták tudásuk, tehetségük legjavát Tihanyba. Közreműködők és a közönség számára ez az esemény egyaránt ünnep: a szép, a jó és az igaz ünnepe.

Richárd atya velünk volt szomorúságunkban és gyászunkban is, amikor elvesztettük együttesünk alapítóját, Baross Gábor karnagyunkat,  s a remélt barátsággal köszöntötte első találkozásukkor Kovács László karnagy urat, együttesünk új művészeti vezetőjét. A kölcsönös szimpátia és egyetértés alapján egyezség született közöttük arról, hogy a gazdasági nehézségek ellenére folytatjuk a szeptemberi koncertek sorát.

Nagy öröm számunkra, hogy a koncertek finanszírozási nehézségeiben segítségre is számíthatunk. Rendszeresen támogatást nyújt együttesünknek az utazási költségek kiegyenlítéséhez, esetenként hangszer szállításhoz, terembérleti díjak kifizetéséhez a Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvány. Köszönet érte.

 

2017, Budapest                                                                             Tóth Mária

                                                                                      ELTE Bartók Béla Énekkar titkára