Videoabsztrakt tanfolyam

Tudomány röviden és színesen: TDK-s diákok videóabsztrakt-tanfolyama

A tudományos diákkörök mozgalmának fő célja, hogy a kutatónak készülő hallgatók már a tanulmányaik során bekapcsolódhassanak a kutatómunkába. A kutató feladata azonban az új felfedezéssel még nem ér véget: ahhoz, hogy a kutatási eredményének valódi hatása legyen a szakterületére – és végső soron a világra –, a felfedezést másokhoz is el kell juttatnia. A szakmai közönség számára tudományos publikációt ír – ennek a szabályait minden kutató megtanulja. De ugyanilyen fontos lenne, hogy az új felfedezések a nem szakértő közönséghez is eljussanak, és ebben már csak a kutatók kisebb része jeleskedik.

Ezen a problémán próbált segíteni az ELTE Biológus Tudományos Diákköre (BTDK) a Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvánnyal összefogva. A BTDK őszi konferenciájának helyezettjei – az Alapítvány támogatásával – videóabsztrakt-készítési tanfolyamon vehettek részt, két turnusban 2018 januárjában és februárjában. A videóabsztrakt a mai kor igényeihez szabott kommunikációs forma: rövid, frappáns és közérthető „kisfilm”, amely egy-egy kutatás eredményeit foglalja össze. Az új műfaj egyre népszerűbb, és a felmérések azt mutatják, hogy egy jól elkészített videóabsztrakt jelentősen meg tudja növelni egy kutatás „láthatóságát” a nagyközönség számára.

Az ELTE-n szervezett tanfolyamokat (Popular Science Video Workshop) Molnár Attila Dávid természetfilmes és Andics Attila agykutató tartották, akik nemzetközi szinten is az elsők között kezdtek ezzel a műfajjal foglalkozni. A második turnuson e sorok írója is részt vett: az elképesztően pörgős, de nagyon jó hangulatú nap végére a kis csapatokban dolgozó résztvevők eljutottak oda, hogy – ha nem is teljesen kész, de kimondottan magas színvonalú – videóabsztraktokat mutathattak be egymásnak. Először közösen megbeszéltük, mitől lesz jó és kinek szól egy videóabsztrakt. Megnéztünk különböző példákat, majd megpróbáltuk egymás számára egy-egy mondatban megfogalmazni egy kutatásunk lényegét, a többiek és a trénerek tanácsai alapján lekerekítettük, tömörítettük és csiszoltuk a mondatunkat. Végül néhány fős csapatokat alakítottunk, és megkezdődött a „komoly munka”. A trénerek tanácsai szerint szorosan beosztott időben ötleteltünk, hogyan tudnánk bemutatni a választott témánkat, majd párhuzamos munkamegosztással megírtuk a szöveget, összegyűjtöttük a képanyagot, és elkészítettük az élőszereplős felvételeket. Megtanultuk az interjúk rögzítésének alapjait, és a videóvágás legfontosabb trükkjeit, és a tanultakat rögtön alkalmaztuk is. Őrült sebességgel rohantak a percek és az órák – végül a tanfolyam végén magunkat is megleptük azzal, hogy sikerült bemutatható, sőt ötletes és hatásos formába hoznunk a videóabsztraktokat. Fantasztikus élmény volt és rengeteget tanultunk: egy csapat fiatal kutató pedig elindult azon az úton, hogy ne elefántcsonttoronyba zárkózott tudós váljék belőle, hanem széles körben meg tudja mutatni, milyen nagyszerű dolog a tudomány.

 

Budapest, 2018. március 26.

Müller Viktor